SISPA UTHM

Kemahiran yang diperolehi

Kemahiran yang diperolehi

Kesiapsiagaan Awam

By Norza

Pengetahuan Asas Pertahanan Awam, Asas Pertolongan Cemas, Asas Melawan Kebakaran, Asas Menyelamat, Kenegaraan, Etika/Moral, Arahan Keselamatan.......SISWA SISWI PERTAHANAN AWAM....UTHM....

More...
VISI SISPA UTHM

VISI SISPA UTHM

…Gelombang Biru.....

By Norza

Menerajui badan kesukarelawanan dalam pengurusan bencana

More...
SEJARAH APM

SEJARAH APM

Uncategorised

Tagline

By Norza

Pada tahun 1939 Aktiviti Pertahanan Awam di Malaysia telah dimulakan oleh pihak British sebagai Passive Defence yang dibentuk di bawah…

More...
SISPA UTHM 2010- KINI

SISPA UTHM 2010- KINI

Tagline

By Norza

Satu arahan, Satu Tindakan.....SISPA UTHM

More...
Berdisplin melalui Kawad Kaki

Berdisplin melalui Kawad Kaki

Biru..Oren

By Norza

Mereka didedah supya boleh menerima arahan dan tindakan dengan pantas...SISPA UTHM

More...
MENGGERAK GELOMBANG KESUKARELAWANAN DI IPT

MENGGERAK GELOMBANG KESUKARELAWANAN DI IPT

Tagline

By Norza

Satu arahan...Satu Tindakan...SISPA UTHM

More...
Motto SISPA UTHM :Profesional Dalam Bencana

Motto SISPA UTHM :Profesional Dalam Bencana

Tagline

By Norza

Ditubuhkan pada tahun 2010. Pencapaian Pertandingan Kemahiran:Tempat ke 4(2010), Tempat ke 2 (2011), Johan (2012 & 2013), Naib Johan (2014,…

More...
SISPA UTHM

SISPA UTHM

Tagline

By Norza

More...
2015

2015

Mess Night Rejimental PALAPES,SUKSIS,SISPA,RELASIS UTHM 2015

By Norza

Mess Night Rejimental PALAPES,SUKSIS,SISPA,RELASIS UTHM 

More...
Siapsiaga SISPA UTHM

Siapsiaga SISPA UTHM

Tagline

By Norza

More...
EdisiPaya2014

EdisiPaya2014

LATIHAN SURVIVAL IKTIHAR HIDUP (EDISI PAYA 2014)

By Norza

LATIHAN SURVIVAL IKTIHAR HIDUP (EDISI PAYA 2014)

More...
Johan Keseluruhan Kemahiran 2013

Johan Keseluruhan Kemahiran 2013

Tagline

By Norza

Di UTHM

More...
Konvo ke 16 UTHM

Konvo ke 16 UTHM

Tagline

By Norza

Tahun ke 4, Pangkat Lt.M(PA) dimasukkan dalam Buku Konvo ke 16, Nama semasa naik pentas & skrin dinyatakan pangkat.

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Visitors Counter

218563
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
137
228
712
216446
4426
6000
218563

Laman Web SISPA UTHM

LAWATAN KOR SISPA KE BANDA ACEH TAHUN 2016

Siswa Siswi Pertahanan Awam (Sispa) UTHM telah menyertai satu lawatan sambil belajar ke Banda Aceh, Indonesia pada 28 hingga 31 Oktober 2016 yang melibatkan Kor Siswa-Siswi Pertahanan Awam (Sispa) dari Lima buah Universiti Awam (UA) dan  Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS)seramai 23 peserta.

Program anjuran Kor Sispa Nilai Universiti (NU) bersama Jabatan Pertahanan Awam Malaysia ini melibatkan empat orang wakil dari Sispa UTHM iaitu Kapten Bersekutu (PA) Ng Wee Fern, Lt.Muda (PA) Mohamad Iskandar Roslan dan Lt. Muda(PA) Nur Faizura binti Ahmad Fuadi dan PKS Senior Nurul Afiqah binti Roslan. Program lawatan ini turut dihadiri oleh Lt.Kol. Bersekutu (PA) Faudziah Binti Md Din wakil Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), lima orang pegawai UA, seorang pegawai IPTS dan 12 lagi pegawai Kadet Kor Sispa.

Ketua Delegasi YS PPj. Bersekutu (PA)Prof. Dato Ir. Dr. Othman A. Karim , UKM melihat siri ke 3 Lawatan Kor Sispa ke Luar Negara dapat menambahkan pengetahuan pegawai/pelajar dengan kepelbagaian ilmu pengetahuan yang dikongsi dari negara yang dilawati melalui program taklimat dan praktikal yang dilaksanakan terutama sekali elemen kesiapsiagaan dalam menghadapi ancaman mahupun bencana.

Antara universiti - universiti yang terbabit di dalam rombongan ini ialah Nilai Universiti, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Malaysia Terengganu, Kolej Universiti Islam Melaka, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia dan  Universiti Kuala Lumpur.

Manakala tempat yang dilawati melibatkan Pejabat Wali Kota Banda Aceh, Badan Penanggulangan Bencana Banda Aceh, Kuburan Massai (Kubur Untuk Mangsa Tsunami Di Mana Seramai 46,718 Mangsa Disemadikan), Muzium Tsunami, Masjid Baiturahman, , Monumen Perahu Tersangkut Di Atas Rumah, Rumah Anak Yatim Al-Muhajirin Banda Aceh, dan Pusat Penyelidikan Bencana (Sekolah Aman Bencana) serta Pantai Ulee-Lhee. Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan (disingkat BNPP) adalah Lembaga Pemerintah Nonkementerian yang bertugas melaksanakan tugas pemerintahan di bidang pencarian dan pertolongan (Search And Rescue/SAR). Sebelumnya BNPP dikenali sebagai Badan SAR Nasional (Basarnas).

Kapten Bersekutu (PA) Ng Wee Fern  berpandangan lawatan sambil belajar Kor Sispa ke Banda Acheh merupakan program yang penuh dengan informasi. Peserta didedahkan dengan pelbagai fakta tentang tsunami dan gempa bumi. Di acheh, pergerakan plat tektonik di bawah laut telah mengakibatkan gempa bumi setinggi 9.5 skala rikter dan disusuli dengan tsunami setinggi 30 meter. 200000 nyawa telah terkorban akibat kejadian ini. Berikutan daripada kejadian ini, pelbagai langkah keselamatan dan penyelidikan telah dilaksanakan sebagai kesiap siagaan menghadapi tsunami dan gempa bumi. Bangunan-bangunan mitigasi dan evakuasi telah dibina di kawasan persisiran pantai dan penanaman semula hutan bakau dilaksanakan sebagai benteng laut. Peserta juga didedahkan dengan simulasi kejadian sebenar ketika berlakunya tsunami dimana peserta mengalami kaedah evakuasi ke bangunan evakuasi.lawatan ini, banyak manfaat dan pengalaman telah diperolehi oleh para peserta di dalam pengurusan bencana.

Lt.Kol. Bersekutu (PA) Faudziah Binti Md Din secara peribadi melihat lawatan ini sangat bermakna buat semua peserta. Kami dapat melihat sendiri kesan-kesan gempa bumi dan Tsunami malah kami dapat mendengar sendiri cerita pengalaman daripada mangsa-mangsa yang terselamat. Banyak yang dipelajari untuk dijadikan iktibar. Seharusnya kita bersyukur kerana negara kita dalam keadaan selamat dan sejahtera.

Syabas dan tahniah Kapten Bersekutu (PA) Ismail Md Tahir, Ajutan Kor Sispa NU di atas perlaksanaan dan pengisian program kali ini.


Kemaskini:7 Nov 2016

Pautan UTHM

U T H M