SISPA UTHM

Kemahiran yang diperolehi

Kemahiran yang diperolehi

Kesiapsiagaan Awam

By Norza

Pengetahuan Asas Pertahanan Awam, Asas Pertolongan Cemas, Asas Melawan Kebakaran, Asas Menyelamat, Kenegaraan, Etika/Moral, Arahan Keselamatan.......SISWA SISWI PERTAHANAN AWAM....UTHM....

More...
VISI SISPA UTHM

VISI SISPA UTHM

…Gelombang Biru.....

By Norza

Menerajui badan kesukarelawanan dalam pengurusan bencana

More...
SEJARAH APM

SEJARAH APM

Uncategorised

Tagline

By Norza

Pada tahun 1939 Aktiviti Pertahanan Awam di Malaysia telah dimulakan oleh pihak British sebagai Passive Defence yang dibentuk di bawah…

More...
SISPA UTHM 2010- KINI

SISPA UTHM 2010- KINI

Tagline

By Norza

Satu arahan, Satu Tindakan.....SISPA UTHM

More...
Berdisplin melalui Kawad Kaki

Berdisplin melalui Kawad Kaki

Biru..Oren

By Norza

Mereka didedah supya boleh menerima arahan dan tindakan dengan pantas...SISPA UTHM

More...
MENGGERAK GELOMBANG KESUKARELAWANAN DI IPT

MENGGERAK GELOMBANG KESUKARELAWANAN DI IPT

Tagline

By Norza

Satu arahan...Satu Tindakan...SISPA UTHM

More...
Motto SISPA UTHM :Profesional Dalam Bencana

Motto SISPA UTHM :Profesional Dalam Bencana

Tagline

By Norza

Ditubuhkan pada tahun 2010. Pencapaian Pertandingan Kemahiran:Tempat ke 4(2010), Tempat ke 2 (2011), Johan (2012 & 2013), Naib Johan (2014,…

More...
SISPA UTHM

SISPA UTHM

Tagline

By Norza

More...
2015

2015

Mess Night Rejimental PALAPES,SUKSIS,SISPA,RELASIS UTHM 2015

By Norza

Mess Night Rejimental PALAPES,SUKSIS,SISPA,RELASIS UTHM 

More...
Siapsiaga SISPA UTHM

Siapsiaga SISPA UTHM

Tagline

By Norza

More...
EdisiPaya2014

EdisiPaya2014

LATIHAN SURVIVAL IKTIHAR HIDUP (EDISI PAYA 2014)

By Norza

LATIHAN SURVIVAL IKTIHAR HIDUP (EDISI PAYA 2014)

More...
Johan Keseluruhan Kemahiran 2013

Johan Keseluruhan Kemahiran 2013

Tagline

By Norza

Di UTHM

More...
Konvo ke 16 UTHM

Konvo ke 16 UTHM

Tagline

By Norza

Tahun ke 4, Pangkat Lt.M(PA) dimasukkan dalam Buku Konvo ke 16, Nama semasa naik pentas & skrin dinyatakan pangkat.

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Visitors Counter

218564
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
138
228
713
216446
4427
6000
218564

HUTPA 2016

   

 PENGIKTIRAFAN SISPA UTHM DI MAJLIS SAMBUTAN HARI ULANG PERTAHANAN AWAM KE – 64 PERINGKAT KEBANGSAAN

 

 

02 April 2016, Kangar – Majlis Hari Ulang Tahun Pertahanan Awam (HUTPA) Ke - 64 telah berlangsung di Dewan 2020 yang dihadiri oleh 3000 warga Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) di Dewan Wawasan 2020, Kangar, Perlis.  Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr. Shahidan Kassim berkata, “JPAM akan bertukar nama kepada Angkatan Pertahanan Awam atau ‘Malaysia Civil Defence Force’ (MCDF)  selepas Rang Undang-Undang Pertahanan Awam (Pindaan) 2016 dibentangkan pada sidang Parlimen pada Jun ini bagi mengesahkan pertukaran nama JPAM kepada MCDF. “Melalui pertukaran nama ini, ia akan memberi dimensi lebih jelas mengenai peranan kuasa angkatan dalam pengurusan bencana dan kecemasan selaras dengan tanggungjawab MCDF sebagai barisan ketiga dalam sistem pertahanan dan keselamatan Negara.

 

Majlis ini juga menjadi sejarah HUTPA dimana kali pertama dirasmikan oleh seorang pembesar negeri telah disempurnakan oleh Raja Perlis, Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed  Putra Jamalullail, selain menganugerahkan Anugerah Kecemerlangan JPAM kepada 10 penerima.  Antara amanat yang telah disampaikan oleh baginda ialah, “Bagi memperkasakan semangat kesukarelawan dan kebajikan yang tinggi dalam diri, pemimpin masyarakat perlu menganggotai pasukan MCDF serta mempelajari segala ilmu yang terdapat dalam pasukan ini sebagai persediaan menghadapi sebarang kemalangan dan bencana.  Kemalangan atau bencana dapat dielak  jika masyarakat bertamadun dan dapat berfikir dengan mentaliti kelas pertama serta masyarakat sebegini akan peka dengan keadaan sekeliling serta dapat berfikir kesan baik atau buruk sesuatu perkara”.

 

Yang turut hadir pada majlis tersebut ialah Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Azlan Man dan Ketua Pegarah JPAM, YAS Pj (PA) Datuk Haji Ogu Salim Bin Omar. Tema sambutan pada tahun ini ialah 'Mendidik, Melatih dan Membentuk Rakyat Bersiap Siaga' bertepatan dengan bencana yang berlaku saban tahun.

 

Pingat Bakti Pertahanan (PBP) Awam yang diterima oleh PPj. Kehormat (PA) Prof. Dr. Wahid bin Razzaly selaku Komandan Sispa UTHM.

Anugerah Kecemerlangan Angkatan Pertahanan Awam Kategori Individu  Kor Sispa yang diterima oleh Timbalan Komandan (Akademik & Operasi) UTHM, Lt. Kol. Bersekutu (PA) Prof. Madya Dr. Ishak bin Baba.

Anugerah kecemerlangan Angkatan Pertahanan Awam sebagai Pasukan Terbaik Kor Sispa, Mewakili SISPA UTHM , Mej.Bersekutu (PA) Norza Iskandar Helmi Bin Abdullah.

  

Pada majlis terdahulu iaitu Majlis Penganugerahan Bintang, Pingat, Sijil Penghargaan dan Sijil Kepujian Ketua Pengarah Pertahanan Awam  yang telah berlangsung di Dewan Pejabat Pertahanan Awam Negeri Perlis pada 01 April 2016. 3 pengiktirafan dan penghargaan yang diberikan oleh pihak JPAM kepada Siswa-Siswi Pertahanan Awam (Sispa) Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)  iaitu  Pingat Bakti Pertahanan (PBP) Awam yang diterima oleh PPj. Kehormat (PA) Prof. Dr. Wahid bin Razzaly selaku Komandan Sispa UTHM.  Seterusnya, Anugerah Kecemerlangan Angkatan Pertahanan Awam Kategori Individu  Kor Sispa yang diterima oleh Timbalan Komandan (Akademik & Operasi), Lt. Kol. Bersekutu (PA) Prof. Madya Dr. Ishak bin Baba.  Akhir sekali, mewakili SISPA UTHM telah menerima anugerah kecemerlangan Angkatan Pertahanan Awam sebagai Pasukan Terbaik Kor Sispa adalah Mej.Bersekutu (PA) Norza Iskandar Helmi Bin Abdullah.

 

Sispa UTHM juga turut mengadakan 3 siri pertemuan dengan Majlis Tertinggi Kor Sispa UUM, IPG Perlis dan UniMAP pada 1 dan 2 April 2016. Deligasi Sispa UTHM adalah Ajutan, 8 ahli Majlis Perwakilan Sispa (MPS) Sispa UTHM. Objektif pertemuan tersebut melihat kepada jaringan dan hubungan dengan  Kor Sispa IPT.

 

Pautan UTHM

U T H M